OkosBaba

 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Járóka - jól járunk vele?
Mozgásfejlődés
Írta: Bán Annamari   
2006. május 11. csütörtök, 02:00
Járóka: jó a babának?"Vegyünk egy járókát a gyereknek." Sok szülő jut erre a megállapításra, ha kisbabája mászni kezd. A kicsi így nem tud kárt tenni a berendezésben, nem ránt magára semmit, nem szed szét tárgyakat és még sorolhatnánk. Való igaz, hogy nagyobb biztonságban tudhatjuk őt így. De ha jobban végiggondoljuk, biztos, hogy jót teszünk vele?

Nekünk soha nem volt járókánk, és nem titkolom, hogy nem vagyok a híve.

A járóka leszűkíti a gyerek azon igényét, hogy tanulhasson a világról - ez nyilvánvaló -, de súlyosan korlátozza az idegi fejlődést is az által, hogy a baba nem kúszhat-mászhat (ezek a folyamatok létfontosságúak a normális fejlődéshez). Akadályozza a látás, a manuális kompetencia, a szem-kéz koordináció és egy sor más dolog fejlődését. (Hasonlóan gátolja az egyensúlyérzék fejlődését és a biztos járás kialakulását a bébikomp.)

Megakadályozzuk, hogy gyermekünk összetörjön-szétszedjen-megfogjon dolgokat (mely a tanulás egy módja), az által, hogy korlátozzuk a mozgásterét. A gyerek így fizikai, érzelmi és tanulási vákuumba kerül. Abban korlátozzuk, amiben leginkább szeretnénk, hogy kedve teljen később: a tanulásban.

Mennyivel szebb megoldás a közösen végzett házimunka, vagy egy játszósarok kialakítása abban a helyiségben, ahol a legtöbb ilyet végezzük (pl. konyha). Persze ehhez a módszerhez sokkal több türelem kell. Alakíthatjuk a napirendünket is úgy, hogy akkor végezzük el a házimunkát, ha a kicsi alszik, de akár magunkra is köthetjük hordozókendőben.

Sok türelmet és jó mozgolódást kívánok!Oszd meg másokkal!
Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Google! Live! Facebook! Technorati! StumbleUpon! MySpace! Newsvine! Furl! Yahoo! Twitter! LinkedIn! Linkter.hu Blogter.hu Propeller.hu UrlGuru.hu Startlap.hu FullStart.hu VipStart.hu InterNetMedia.hu Linkmegosztó.com Linkek.in mylink.hu Joomla Free PHP
 

13 hozzászólás

 1. Sziasztok! Nekünk van egy járókánk és én azért jó ötletnek tartom, vészesetre. PL. ha elszaladok wc-re, vagy ki kell teregetnem a ruhákat a teraszon...ilyesmi. Persze ez akkor volt aktuális, mikor babókám még csak éppen hogy mászott. Akkor nem mertem egy pillanatra sem a játszószőnyegen hagyni. Azóta már csak akkor játszik benne, ha bekéretőzik (nagggyon ritkán) De azért szerintem kell egy járóka....
 2. Sziasztok! Nekünk is volt járókánk, de csak 1 éves koráig tudtuk használni. Utánna már veszélyes mert kieshet belőle. Az én kis fiam 8 hónaposan felállt és 11 hónaposan járt. Igy már feltudutt mászni a járókára is. Tehát ebben a korban már kieshet. Üdv:Marika
 3. Sziasztok! A kisfiam 9 és fél hónapos. 7 hónapos kora óta mászik. Előtte 3 nappal már felállt a kanapéba kapaszkodva, 8 hónaposan már kapaszkodva próbált lépkedni. Azóta ez csak fokozódott, már fel is akar, próál mászni mindenhova, 1 percen belül bárhol utolér a lakásban. Valóban fársztó volt mikor elkezdte az aktívabb mozgást, de amint "stabil" lett már nem volt probléma. Most csak azért nehezebb megint, mert sétálnom "kell" vele :) Nem volt járókám és feleslegesnek is tartom. Amikor "vészhelyzet" van pár percre a kiságyba is be lehet tenni, vagy én egyszerűen - amit lehetett - úgy időzítettem, hogy az alvás alatt csináljam, vagy amikor otthon van a férjem és ő játszik vele. A "pár percért" teljesen feleslegesnek tartom a járókát és sok helyet el is foglal a mozgástérből.
 4. Szerintem is egy kissé eltúlozza ez a cikk a járóka hátrányait! Természetesen ha sokat van egy baba járókában a szűk helyen a kapaszkodók korai állásra késztethetik a babát és kimaradhat a kúszás, mászás ami igen fontos a mozgásfejlődésben és ott tényleg korlátozva van. De kell lenni egy önálló játékidőnek, vagyis amikor a baba egyedül elfoglalja magát. Nekem 10hónapos a fiam, délelőtt ülve játszik 20-30percet a járókában egyedül elfoglalja magát mindennap más játékot rakok be neki kb. 5darabot. Persze a kiságy is megfelelő erre de kaptuk a járókát meg furi lenne ha a nappaliba kitolnám a kiságyat. Közben beszélek a gyerekhez szem előtt van de általában elmélyed a játékban szól a zene is. A nap többi részében együtt játszunk mindenféle fejlesztő játékokat s rengeteget mozog!!!!!!!!!!!!!!!!!! Szinte egész nap mászik, kúszik, forog, repked, homokozik stb. stb. stb. Na meg ha wc-re kell mennem vagy hirtelen kell leszaladnom ajtót nyitni arra pár percre is berakom, jobb mintha a késes fiókokat húzná ki! Játszósarok kialakítása? Magyarázzák el egy 10hónaposnak meddig mászhat vagy az nem korlátozás? Közösen végzett házimunka? Mennyi idős gyerekre gondolnak? És a végére még meg is szúrkálják a kismamákat, hogy végül is ezért vagyunk otthon hogy kisbabánkkal foglalkozzunk!!!!!!!!!! Nehogy már megússzuk lelkiismeretfurdalás nélkül! Valószínű aki írta a cikket házvezetőnője, takarítónője, szakácsa stb. volt vagy a délutáni alvásidő alatt tiptop rendbehozta a lakást, megfőzött, elmosogatott, lehet még a körmét is kilakkozta! Na meg biztos egyszer sem éjszakázott hasfájás, fogzás vagy egyéb miatt................. Még egyszer egyáltalán nem kényelemből kapjuk azt a félórát a 24-ből hanem dolgozunk akkor is és türelemre hívják fel a figyelmet, képzeljék türelmesek vagyunk, foglalkozunk a gyerekkel és hagyjuk mozogni eleget!!!
 5. Késes fiókok elérhető magasságban? Brrr... Arra nem gondoltál még, hogy járóka helyett inkább a gyerek-barát szobát zárd le egy ráccsal pl.? Nekem soha nem volt járókám, kiságyba nappal gyereket rakni alvásidőn kívül, hááát, ezt rosszabbnak tartom, mint a járókát... És nincs házvezetőnőm, takarítónőm, szakácsom stb. sem. :) Persze nem kell velem egyetérteni. Két gyerkőcöm van, persze, hogy sosem éjszakáztam. Ja, és nem lakkozom a körmeimet, és műkörmöm sincs. :))))
 6. Szia! Oké, lehet, hogy eltúloztam az előző levelemben írtakat, de én igenis jónak tartom a járóka használatát és ezen kívül rengeteg mozog a gyerekem! A lakásunk mindössze 42m2, ami azt jelenti, hogy nappali+konyha egyben, fürdőszoba, hálószoba ami a gyerekszoba is, épphogy a franciaágy, kiságy és szekrény fér be!!! Szóval még ha lezárnám a gyerekszobát ráccsal még kevesebb helye lenne mint egy járókában... És nem azt írtam, hogy a kiságyban van a gyerek önálló játékidőben hanem a járókában. Szóval ha itthon vagyunk a nappaliban mászik a gyerek ahol a konyhabútor is van. Hiába rakom feljebb a késes fiókokat akkor felkapaszkodik a baba ha nagyon rákattan a fiókokra és ott a sütő is ami használatkor forró is lehet. És szerintem a cikk igenis sérti a szülőket akiknek járókájuk mintha egész nap benne korlátoznák a gyereket és nem foglalkoznának fejlődésével, elég lett volna csak a hátrányait megírni. Erről már nem szeretnék többet írni, a hozzászólásom is csak azért volt, hogy ne törlődjön a regisztrációm, de majd akkor legközelebb egy olyan cikkhez szólok hozzá amivel egyetértek.
 7. Nem kell velem egyetérteni... Kozma Emesének pl. van egy jó ötlete a konyhás problémára járóka nélkül 8a fent említett játszósarok). A regiszrtációt nem teljesen értem, ez nem a fórum.
 8. Olyan könnyű kimondani, hogy csak így-vagy úgy helyes cselekedni. De többféle szituáció van és mindegyiknek más a megoldása. Egy kis lakásba bizony jól jön egy járóka. Még az is gond lehet, hogy nem vagy alig fér be. Ha nincs szabadon hagyható sarok, hol is alakíthatnál ki játszósarkot a kis konyhában? Főzni pedig nem biztos, hogy pont az alvásidő alatt tudsz. Szóval van akinek nem kell, van akinek igen is nagyon jó ha van egy járóka. Nem kell lelkiismeret furdalása legyen egyetlen \"járókás\" kismamának sem!
 9. Sziasztok!
  Nekünk nincs járókánk de megfordult már a fejemben a vásárlás gondolata.Kérdezném,hogy miként végzi el a napi főzést,mosást,takarítást azalatt a kb.1-1,5óra alatt amíg a gyerek alszik vagy hogyan teszi mindezt egy 9kg-os babával a nyakában.Ja és ugye a nagyobbik gyerek is van a világon vagy erről még nem hallott senki hogy van olyan gyerek aki keveset alszik?
 10. Kedves névtelen kétgyermekes anyuka! Azt hiszem, túl nagyok az elvárásaid... Lehet akkor is mosni, főzni, takarítani, amikor a kicsik ébren vannak, sőt, még élvezik is, hogy "segíthetnek". :) A babát ne a nyakadba tedd, egy jobbfajta hordozó elbír még egy 15 kilós gyereket is (háton). Szóval csak lazán. ;)
 11. Kedves Tünde! Szívemből szóltál, leszámítva hogy én pl. ki szoktam lakkozni a körmön és a babám választja ki hogy milyen színű legyen, jó kis móka nagy szemekkel néz, hogy mi sül ki a körömlakkozásból. Én is sokáig tépelődtem, hogy mi legyen vegyek vagy ne vegyek járókát. Aztán a lányom eldöntötte, én féltem hogy jaj szegény ha berakom bekorlátozódik vagy mi, mert mások is ezzel riogattak, szóval először kiraktam kúszni mászni, de egy idő után nyűgös lett, végül kiderült h az a baja, hogy nincs neki egy saját nyugodt kis sarka, beraktam a kiságyába ( ahol aludt és játszott néha nappal a nappaliban csak már elég kicsi volt, ezért akartam lecserélni vagy eltenni)és egyből megnyugodott, sőt ott el is tudott pár perc múlva aludni. Kicsi pihenés és játék után újra kitettem és akkor megint játszhatott ott is. Tehát vettünk járókát és felváltva van kint és bent és nagyon szereti mind a kettőt. A játszósarok nem vált be, az csak úgy lehet ha el van kerítve az meg olyan mint a járóka. De a legfontosabb a biztonság, ha ki kell mennem, nem hagyom ott a gyereket fél percre sem, akkor se ha le van szögezve pl a késes polc, mert a gyerekek találékonyak, talál mást. Tehát az én tapasztalatom az hogy kell a járóka, jó a gyereknek is és a mamának is, mert a mamának is van néha fontos dolga, pl. egyszerűen csak pihenni szeretne egy kicsit vagy megcsinálni a babának az uzsit vagy bármi, vagy simán csak saját magával foglalkozni egy kicsit, amihez kell egy kis nyugalom,amikor nem lehet ott a baba mellett, és teregetni tuti nem fogok kendőben vagy kengurúban, ez butaság. Na attól tuti egyből lumbágót kapnék. A baba szereti a járókát és szeret kint is lenni, és szerintem az a lényeg hogy a babának is és a mamának is jó legyen. :-)
 12. Sziasztok! Annyit szólnék hozzá a cikkhez, hogy sok ilyet olvastam még a terhességem alatt. Aztán amikor megszületett a kicsi, és egyszerre akartam mindenben megállni a helyem, magamra kötöttem hordozókendőben, és nekiálltam teregetni. De a nyavalyás kendőt nem kötöttem meg elég jól és kipottyant a kicsi. Szerencsére semmi baja nem lett, de lehetett volna.
 13. Ez komoly? Felhùztam magam rendesen. Ezt a rengeteg ellentmondàst!! Kedves cikkíró! 2 óra alatt, míg alszik, te letudod a føzést, mosàst, vasalàst, mosogatàst, stb..? Gratulálok! Jàtszósarok?? Haha...a pont, ahogy írod, mindent felfedezni akaró gyerek majd egy helyben marad, ugye? Nàlunk pl. kő van szinte mindenhol, és még instabil a kicsi, bàrmikor hanyatt vàgòdik..a kövôn..kendő?? A jàrókàban többet mozog!! Nàlunk is kb. napi két óràt jàrókàzik, ûszik is a lakàs! Ez a cikk a nullàval egyenlő..bocs..

Szólj hozzá!


  • :o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)  Click to get a new image.
  Hirdetés