OkosBaba

 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Mondókák, dalok, zene mamáknak és babáknak
Mondókák
Írta: Bán Annamari   
2006. május 11. csütörtök, 02:00
Mondókák babáknak, kisgyerekeknekTöbb tanulmány is foglalkozik a zene intelligenciára gyakorolt hatásával. Mozart, Bach bizonnyal jó hatással van, más kutatások szerint mindegy, milyen zenét hallgat a baba, csak halljon zenét. Már a pocakban el lehet kezdeni. Mégis az a legjobb, ha a pici az édesanyját hallja, akár jó hangja van, akár nincs. Nem kell "megasztárnak" lennünk ahhoz, hogy énekeljünk neki, mondókázzunk, játsszunk a kicsinkkel.

Persze szoktunk gyermekeimmel zenét hallgatni, de nem töménytelen mennyiségben. Népzene alapú világzenét (pl. Besh o Drom, Ghymes), népzenét, mondókákat, meséket (nagyon jók a Kolompos albumok), akár könnyűzenét, ritkán rádiót. Igyekszem sokat játszani, mondókázni velük, úgy gondolom, mégiscsak ez a leginkább nekik való. Itt csokorba gyűjtöm azokat a dalokat, mondókákat, melyekkel játszani szoktunk (szerintem közismertek). A magyar néphagyományban rengeteg ölbéli játék, mondóka, dal élt, merjük használni ezeket!

Ölbéli játékok:

"Áspis, kerekes, útifüves, leveles, bíbola, bíbola, paccs-paccs-paccs." (A tenyerébe köröket rajzolok, paccs-paccs-ra beleütögetek.)

"Hőc-hőc katona, ketten ülünk egy lóra, azon megyünk Budára, a budai vásárra. (lovagoltató)

"Üljél baba, térdemre, lovagoljunk Szegedre, ott árulják a rózsát, kapsz belőle bokrétát." (lovagoltató)

"Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte-megfőzte, ez az iciri-piciri mind megette!" (ujjacska számoló)

"Lóga lába, lóga, nincsen semmi dóga, mert ha dóga vóna, a lába nem lógna." (Pelenkázáskor láblógató a pelenkázón.)


"Zsipp-zsupp, kender zsupp, ha megázik, kidobjuk, zsupsz!" (Állva bölcsőtartásban megölelem, ringatom, zsupsz-ra egy nagyot fordulok, vagy meglendítem.)

"Tapsi-tapsi mamának, cukrot/cicit ad a babának." (tapsoltató)


"Ciróka, maróka, mit főztél, kását, hova tetted, a pad alá, megette a pap macskája!" (cirógató)

"Csip-csip csóka, vak varjúcska, komámasszony kéreti a szekerét, nem adhatom oda, tyúkok ülnek rajta, hess-hess-hess!" (kézmozgató)

Gondolkodtál már azon, hogy miért fontos, hogy mondókázz kisgyermekeddel? Az OkosBaba e-mail tanfolyamából megtudhatod a választ >>>

"Egy-kettő-három-négy, te kis baba, hová mégy, nem megyek én messzire, csak a falu végire." (Erre tornáztattam a lányom, mikor hasfájós volt kiskorában, ma már csak játékból.)

"Hinta-palinta, régi dunna, kiskatona, ugorj a Tiszába." (Hintáztató, ha a baba már nagyobb, ülhet a lábfejünkre.)

"Kerekecske, dombocska, itt szalad a nyulacska. Fogjuk meg, fogjuk meg!" (A tenyerébe, vagy a mellkasára köröket rajzolok, majd a "nyulacska" - az ujjaim - az oldalához, hónaljához szalad.)

"Töröm, töröm a mákot, sütök vele kalácsot." (Ökölbe szorított kezét ütögetem az öklömmel.) A következőt akkor énekelhetjük neki, ha már jár:


A hónalját, vagy kezét fogva az utolsó szótagra leguggolunk:


Vagy: "Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs!"

Ezzel megtáncoltathatjuk az ölünkben:


Dalok:

"Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske/Nyitva van az aranykapu, csak bújjatok rajta./Új a csizmám, most vették, most fényes a sarka/Azért vették azt nekem, hogy ugráljak rajta./ Nyisd ki rózsám, kapudat, kapudat/Hadd kerüljem váradat, váradat/Szita-pita péntek, szereda csütörtök, dob szerda!" 


"Hold-hold fényes lánc, két kapu zárja. Nyisd ki kapud, Gergely gazda, vámot adok rajta."

"Ess eső, ess, holnap délig ess, Zab szaporodjék, búza bokrosodjék, Az én hajam olyan legyen, mint a csikó farka, Még annál is hosszabb, Mint a Duna hossza."


"Csicsíjja, bubája, elment a mamája, Pestre meg Budára, hoz neki kalácsot, hajába szalagot, csicsíjja bubája." (altató)

"Tente baba, tente, itt van már az este, aludj szépen, álmodjál, a szemedet hunyd le. Álmodjál rózsával, gyönge violával, aludj, aludj szép csendesen, aludj kicsi baba/név." (altató)

Gondolkodtál már azon, hogy miért fontos, hogy mondókázz kisgyermekeddel? Az OkosBaba e-mail tanfolyamából megtudhatod a választ >>>

(A kottázott dalok forrásai: Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak I. Park, Budapest , 2001, illetve Ratkó Lujza: "Nem úgy van most, mint vót régen..." A tánc, mint tradíció a nyírségi paraszti kultúrában. Nyíregyháza-Sóstófürdő, 1996)


Oszd meg másokkal!
Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Google! Live! Facebook! Technorati! StumbleUpon! MySpace! Newsvine! Furl! Yahoo! Twitter! LinkedIn! Linkter.hu Blogter.hu Propeller.hu UrlGuru.hu Startlap.hu FullStart.hu VipStart.hu InterNetMedia.hu Linkmegosztó.com Linkek.in mylink.hu Joomla Free PHP
 

20 hozzászólás

 1. A ringató foglalkozások nem csak Pesten és környékén vannak,mi kisfiammal Szekszárdon járunk Ringatóra Gállné Ilihez,több mint egy éve. Nézzétek meg a Ringató honlapot,ott megtudhatjátok,hogy már hány helyen van Ringató és mikor...
 2. Én a kislányommal Debrecenben járok ringató foglalkozásra. A honlapon található, hogy országszerte hol és ki tart ilyen foglalkozásokat. Nagyon jó tapasztalatom van, Trixi nagyon élvezi.
 3. Most zárult a tavaszi Ringató tanfolyam, figyeljétek a www.ringato.hu oldalt, mert hamarosan újabb foglalkozások indulnak, országszerte. Én Székesfehérváron járok Ringató foglalkozásra a kisfiammal Fiskus Olgához. Nagyon szeretünk járni, csupa értékes dalanyag és mondóka, élvezhetően, megtanulhatóan.
 4. ...az infot mindenkinek, mikor a cikk készült (kb. másfél éve), még nem nagyon voltak vidéki Ringatók, jó hallani, hogy szaporodnak a helyszínek és van is rá igény.
 5. Nagyon jó az oldal
 6. Kedves Anyukák, Ringató már van Siófokon, Zamárdiban és Balatonszárszón is. Én tartom... :-) Aki még nem próbálta, javaslom, keresse meg a lakóhelyéhez legközelebb eső foglalkozást! Igen, ez itt a reklám helye! - ugyanis a babák is, mamák is, sőt, még a foglalkozásvezetők is nagyon élvezik ezeket a játékos-énekles találkozókat. Hozzám is jöhettek, szeretettel várok mindenkit! :-) Gábor Adrienn
 7. MIKOR JAR AZ ORA TIK TAK JAR BENNE A MANOCSKA UGY KALAPAL S MIKOR ALL AZ ORA ES NEM JAR ALSZIK A MANOCSAKA ES NEM KALAPAL
 8. Így kegyeg az óra tik-tak jár, benne a manócska kalapál. Ha megáll az óra és nem jár, benne a manócska alszik már.
 9. Balatonfüreden és Veszprémben is vannak Ringató foglalkozások http://balatonfured.ringato.hu/ itt találhattók bővebb infót
 10. SZiasztok!Valaki meg tudná nekem írni,hogy Debrecenben mikor és hol vannak Ringató foglalkozások.A ringató honlapját nem tudom elérni,mert amint megnyitom,lefagyasztja a gépet...:-(
 11. Nagyon jó az oldal, tényleg tetszik, ha valakit érdekel még több mondóka ide feltétlenül látogasson el. Link Text
 12. Kedves Anyukák!
  Az ölbeli játékok nekem is szívügyem annak ellenére hogy saját három gyermekem már szinte kinőtt belőle.
  Olyan sokat jelentett a velük otthon töltött hétköznapokban, hogy a legkisebb óvodába kerülése óta baba-mama foglalkozásokat vezetek, melyeknek fontos része az ölbeli játékok. Idén készítettem egy honlapot azoknak akik nem jutnak el foglalkozásokra bármilyen okból, népi eredetű ölbeli játékokat töltöttem fel hanganyaggal és selyemillusztrációkkal a Kerekítő honlapra: www.kerekito.hu. 2009. szeptembertől országszerte Kerekítő Ölbeli Játék klubokat indítunk. Várunk benneteket a lovagoltatók, tenyeresdik és dögönyözők világában!
  Judit, www.mazsolajatszo.hu, www.kerekito.hu
 13. Nagyon jók ezek a játékok,én már kipróbáltam és agyerekem azóta is röhög amikor ezt csináljuk:-*
 14. sziasztok!én is tudok egyet.a térdre kell ültetni.
  ÍGY LOVAGOLNAK A HÖLGYEK(közben ugráltasd)
  ÍGY LOVAGOLNAK A HÖLGYEK(mintha lassan ügetve menne a ló)
  AZ URAK GYORSAN MENNEK GYORSAN MENNEK(gyorsabb ügetést kell csinálni)
  A HUSZÁROK FÖLREPÜLNEK FÖLREPÜLNEK(közben a térdeddel dobd fel)
  A PARASZTOK ERRE DŐLNEK ARRA DŐLNEK(kezét megfogva ki kell lengetni oldalra)
  A PAPOK MEG FENÉKRE ÜLNEK(kezét fogva lecsúztatni a bokánkra)
  és lehet kezdeni az egészet előről !
 15. Mondókák képekke:
  http://mondoka.uw.hu/index.php
 16. Nagyoon szereti öket a kis rolcsim
 17. Sziasztok!

  nagyon jo mondokak, kicsi enekek szerepelnek itt, koszonjuk szepen. Nekem tudna valaki abban segiteni, hogy a "Hold-hold, fenyes lanc" enek vagy pedig korjatek? meg nem hallottam. Ha korjatek, hogyan kell jatszani??? kerlek minel hamarabb, koszi:-)
 18. Nagyon édesek!
 19. Forrai Katalin Ének a bölcsődében c. könyvénél még nemigen írtak jobbat, ott mindent megtaláltok....
 20. Nagyon jok :-D :-) ;-)

Szólj hozzá!


  • :o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)  Click to get a new image.
  Hirdetés