OkosBaba

 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Játékos fejlesztési lehetőségek, ötletek születéstől 1 éves korig
Játékötletek
Írta: Bán Annamari   
2006. május 11. csütörtök, 02:00
Játék 0-1 éves babávalAhhoz, hogy gyermekünk fejlődését tudatosan segítsük, nem kell bonyolult feladatokat végrehajtatni vele. A gyerekek már születésüktől készek arra, hogy tanuljanak, természetüktől fogva kíváncsi lények, és motiváltak arra, hogy felfedezzék a környező világot. Rajtunk múlik, hogy ezt a természetes kíváncsiságot megőrzik-e a későbbiekben.

Az élet első három évében több trillió összeköttetés alakul ki az agysejtek között, így a baba kapcsolatai és tapasztalatai ezekben az években nagyban meghatározzák, hogyan fejlődik az agya. Ha a baba a jókedvet összekapcsolhatja a tanulással, és azokkal a személyekkel élheti át a mindennapi élményeket, akikben megbízik és akiket szeret, gyorsan tanul.

Ne feledjük azonban, hogy minden gyermek a maga tempójában és sajátos módján fejlődik.

A következőképp segíthetjük gyermekünk fejlődését ebben az időszakban:
 • Beszélgessünk vele sokat! Fontos, hogy tisztán, érthetően beszéljünk, nem kell gügyögnünk hozzá. 6-9 hónapos korában már több szótagot is összekapcsolhat (pl. ba-ba), ezeket megismételve jelentést csatolhatunk a szótagokhoz. Mondókázzunk, énekeljünk neki, az én kisbabám egyszerűen elbűvölik a versek. Imádja pl. a Sss-sssz, beh sok súly... kezdetű hangjait (Illyés Gyula: Mozdony) vagy csak ha mássalhangzókat sorolok hosszan ejtve neki. Tapasztaljuk ki, mit szeret leginkább.
 • Már újszülöttnek is mutathatunk fekete-fehér ábrákat, melyeket élvezettel szemlél (ekkor még a látás nem tökéletes, de ezek serkentik a fejlődést - a letölthető fájlok között találsz ilyen ábrákat.) Mozgassunk a szeme előtt tárgyakat, hogy követhesse a szemével, később az egész fejével.
 • Már ekkor is adhatunk a kezébe könyvet, hadd fedezze fel a maga módján. Ez lehet akár textilkönyv is, vagy műanyag, vagy leporelló, vastag lapokból, amelyeket meg is rághat. Ekkor még az egyszerű könyvek a megfelelők, színes képekkel, olyan dolgokról, melyeket ismer. Engedjük, hogy a saját módszerét alkalmazza, még ha fejjel lefelé tarja is a könyvet.
 • Adjuk a kezébe különböző alakú, színű tárgyakat. Beszéljünk arról, miket csinál vele.
 • Játsszunk vele bújócskát (takarjuk el a kezünkkel az arcunk), vagy takarjuk le az ő arcát egy puha ronggyal, vagy textilpelenkával. Kérdezzük meg tőle, "hol a baba?", aztán húzzuk le a rongyot, és mondjuk, 'itt van!". Ezek a játékok segítik a "tárgy-állandóság" tudatosítását, azaz, hogy egy tárgy vagy személy akkor is létezik, ha ő nem látja.
Ismerd meg, hogyan fejlődik kisbabád az első évben, és milyen játékokkal tudod segíteni fejlődését >>>
 • A mindennapi tevékenységeket is kihasználhatjuk, pl. fürdés közben megtanulhatja, hogy a pohár vagy flakon tele van, üres, vagy a "be" és "ki" kifejezéseket. A kacsa fenn marad a víz színén, azaz úszik, lebeg, más tárgyak pedig elsüllyednek.
 • Segítsünk abban, hogy megtanulja megnyugtatni magát. Ezt úgy érhetjük el, hogy nyugodtak maradunk, amikor ő elveszti az önuralmát. Ettől biztonságban érzi magát és hamarabb megnyugszik. Ismerjük meg, mi a legegyszerűbb módja a megnyugtatásának, egyes babákat a testi kontaktus nyugtat meg (pl. ringatás, ölelés), másokat inkább le kell tenni egy kicsit. Énekelhetünk neki. Próbáljunk ki több módszert, nézzük meg, melyik a leghatásosabb. Figyeljük meg, mit próbál kommunikálni a mozdulataival.
 • Mondjuk el és mutassuk meg neki, mi az, amit csinálhat, ne csak tiltsunk. Ha dobál, adjunk neki egy üres vödröt, vagy dobozt, hogy abba dobáljon, vagy adjunk a kezébe olyan tárgyakat (pl. rongylabda, ping-pong labda, papírgalacsin), melyekkel nem tehet kárt a berendezésben.
 • Fontos, hogy biztonságban érezze magát. Reagáljunk a sírására, játsszunk, beszélgessünk vele, ez mind azt tudatja, ő fontos nekünk és szeretjük, és segít az önbizalom kialakításában. Segítsük inkább egy-egy feladat végrehajtásában, mint egyszerűen megcsináljuk helyette.
 • Legyenek előre látható események a napirendjében (pl. alvás, evés, fürdés), melyekről tudja egy idő után, hogy következnek. Ez is a biztonságérzetét növeli. Nem kell mindennek percre pontosan ugyanakkor történnie minden nap, de legyenek fogódzók, napról napra ismétlődő események.
 • Hagyjuk, hogy egy-egy cselekvést annyiszor ismételjen, amennyiszer ő akarja. Ezzel is gyakorlatot szerez.
 • A játék a legfontosabb eszköze a fejlődésnek. Nincs szükség drága, divatos játékokra. A szülő a baba legkedvesebb játéka. Játék közben fontos a biztonság. Ereszkedjünk négykézlábra hozzá, a földre, és nézzük meg, mi az, amit elér és veszélyes lehet rá. Rakjuk el ezeket a tárgyakat, így megspórolhatunk egy csomó tiltást.
 • Hallgassunk vele különböző műfajú zenét és táncoljunk rá. Énekeljük a kedvenc dalát. Ne törődjünk a hangunkkal, neki a miénk a legszebb.
 • Nincs szükségünk elektronikus ketyerékre a játékhoz. Műanyag edények, fakanál, alátét, párnák, melyekből tornyot rakhatunk, később régi ruhák, melyeket magára aggathat, építőkocka, könyvek a legjobb játékok. Bármi megteszi, ami nem veszélyes gyermekünkre és leköti a figyelmét.
 • A mozgás nagyon fontos szerepet játszik nem csak a testi, de az intellektuális fejlődésben is. A mozgás is legyen része a napi játéknak. A kicsiknél ez jelenthet annyit, hogy nyúl a játékért, később átfordul, ül, mászik, feláll és jár. (Azonban abban, hogy ezek mikor jelennek meg gyermekünknél, nagy eltérések lehetnek.) Tegyük hasra is játék közben. Akár mi is lefekhetünk vele szemben, és így játszhatunk "bújócskát". Utánozzuk az ő mozgását. Táncoljunk, miközben a karunkban tartjuk. Játsszunk ölbéli játékokat, melyekhez mozgás társul. Később, ha már mászni és járni tud, tegyünk az útjába nagy dobozokat, melyeken keresztül mászhat, párnákat, melyeken áthaladhat, vagy kikerülheti. Adjunk neki különböző méretű, anyagú labdákat, melyeket eldobhat, rúghat, elkaphat, guríthat.
 • Játsszunk a tükör előtt! Végezzünk különböző mozgásokat, vágjunk arcokat, vigyük közel a babát, hadd fogdossa meg a tükröt. Tulajdonképp bármit csinálhatunk, jó móka!
 • Hagyjuk, hadd fogdossa, tapogassa az arcunk, ha már képes erre.
 • Tornázzunk játékosan, mozgassuk a baba lábát: hajlítsuk, nyújtsuk, csípőben körözzünk vele - csípőlazítónak is jó, és jó móka, ha még énekelünk is hozzá.
 • Finoman csiklandozzuk, puszilgassuk a testét - legjobb pelenkázáskor, vagy fürdés előtt, amikor csupaszon van. Alkalmazhatunk babamasszázst is.
 • A lakás különböző helyiségeiben mutassunk rá a tárgyakra és nevezzük meg őket.
 • Séta közben beszéljünk arról, amit lát.
 • Hordozzuk sokat a babát.
Ismerd meg, hogyan fejlődik kisbabád az első évben, és milyen játékokkal tudod segíteni fejlődését >>>


Oszd meg másokkal!
Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Google! Live! Facebook! Technorati! StumbleUpon! MySpace! Newsvine! Furl! Yahoo! Twitter! LinkedIn! Linkter.hu Blogter.hu Propeller.hu UrlGuru.hu Startlap.hu FullStart.hu VipStart.hu InterNetMedia.hu Linkmegosztó.com Linkek.in mylink.hu Joomla Free PHP
 

6 hozzászólás

 1. A tükörfólia nem rossz megoldás, bár szerintem nem eléggé tartós. Könnyen karcolódik, és nem utolsó sorban nem könnyű szépen torzításmentesen kifeszíteni, rögzíteni. Nem sokkal munkaigényesebb, de sokkal tartósabb megoldás, amikor egy igazi tükörből készítünk biztonságit. Bármelyik apuka, vagy nagypapa el tudja készíteni. 6 10 mm-es fára - lehet műanyagra is - ragasztottam fel (a kézitükröt hagymázó vágódeszkára, nagyobb fürdőszobait pedig rajztáblára) úgy, hogy amikor ráhelyeztem a tükröt a kétkomponensű ragasztóval bőven bekent felületre, jobbra balra mozgatva nyomtam bele a tükröt a folyékony ragasztóba, hogy az esetleg alatta levő levegő, kinyomódjon. Mennél pontosabban illeszkedik, annál erősebb. Azért kell kétkomponensű, hogy akkor is megkössön, ha vastagabban van alatta, mert ez nem csak ragasztó, hanem a hézagkitöltő is. Amikor megkötött, úgy 24 h múlva, a vízszintesen elhelyezett, benzinnel vagy alkohollal zsírtalanított tükörre öntök egy kb. 2 -3 mm vastag teljesen áttetsző (kétkomponensű) műgyanta réteget. A belekerült buborékot tűvel lehet kiszúrni amíg még folyékony. Ha ez is megkötött, lehet rögzíteni a tükröt.
 2. nekem az a problémám volna , hogy márciusban lessz a fiam 4 éves és még mindég nem nagyon akar beszélni csak hadar rettenetesen és érthetetlenül már mindent megtettem érte de semmi változás csak mindég azt kaptam válaszul hogy majd kinövi ezt a babanyelvet de én már tanácstalan vagyok. Amit akiar azt kimond nagyon érthetően de ez ritkán van és már az ovit is elkeztük szeptembertől és még így sincs semmi változás.Rengeteget olvasok neki , mondókákat mondom , bábozok vele . Mondjuk hozzá kell tennem hogy örökbe fogadtuk másfél éves korában
 3. Kedves Katalin, javaslom, forduljon szakemberhez, kérje logopédus segítségét.
 4. Kedves Katalin! Az én ksifiam is nagyon beszédhibás volt, később kiderült, hogy a beszédhibáját a nagy és finommozgások összerendezetlensége okozta, ún. szenzoros integráció zavara volt. Első lépésben a mozgásán javítottak, és utána javult ki a beszédhibája. Nem tudom, tud-e a gyermeke fejlődéséről, kúszott, mászott-e, mert ezek fontosak lehetnek a beszéd szempontjából. Az orzságos beszédvizsgáló a halmi úton van, pontsan nem tudom a címet, nézzen utána, kérjen időpontot és segítenek a továbbiakban. Fontos, hogy ne engedje magát lerázni, mert a kisebbeket nem szívesen fogadják, mi annak idején úgy kaptunk időpontot (nekem nem adtak), hogy a nagymama telefonált aggódó nagyszülőként, és sikerült kicsikarnia egy időpontot. Bár ijesztő lehet, de nem kell megijedni, 4 éves korban még időben vannak, de mindenképpen fejlszteni kell a kisfiát.
 5. Szeretnék segítséget kérni!A kislányunk most lesz 3 éves és egyszerűen nem tudjuk lekötni a figyelmét!NEm akar rendesen beszélni és figyelni az emberre.Ha leülök vele játszani rajzolni vagy csak megpróbálok mesélni simán elküld!Lehetetlen szemkontaktust kialakítani és emiatt nagyon nehéz bármit mondani neki.Valakinek valami tuti tipp figyelem lekötésre és tanításra???
 6. Érdeklődni szeretnék, hogy ezeket a fekete-fehér ábrás képeket honnan lehet letölteni?
  Nem találom a letölthető nyomtatványok menüpontot.
  Köszönettel, Melinda

Szólj hozzá!


  • :o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)  Click to get a new image.
  Hirdetés