OkosBaba

 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Konyhai kísérletek gyerekeknek
Játékötletek
Írta: Horváth Magdolna - Bán Annamária   
2008. január 30. szerda, 02:00
Játékos otthon végezhető kísérletek gyerekeknek
A tanítvány nem edény, amit meg kell tölteni, hanem fáklya, amit fel kell lobbantani. (I. Tamm)

Érdekes kísérleteket végezhetünk együtt gyermekeinkkel ezeken a hideg napokon, amikor beszorulunk a lakásba. Játsszunk a konyhában egyszerű háztartási eszközökkel, élelmiszerekkel és a bennük rejlő energiával! Horváth Magdi Török Dávid három éves kisfiúval játszott együtt, de a kísérleteket otthon 9 éves Attila fia is élvezte.

 

 1. Fejlesszünk gázt élesztővel: Szükségünk lesz két kisméretű üdítős palackra, szárított élesztőre - de jó a friss is -, cukorra, 2 darab lufira és befőttes gumira. Öntsünk az üvegekbe két deciliter langyos vizet, és tegyünk bele egy evőkanál instant élesztőt! Az egyik üvegbe szórjunk két evőkanál cukrot is! Alaposan keverjük, rázzuk össze az üveg tartalmát, majd húzzuk rá az üvegekre a lufikat, és jól gumizzuk rá a nyakára. Hagyjuk magukra egy kis ideig az üvegeket, majd nézzük meg, mi történik. Kis idő múlva azt látjuk, hogy az egyik üveg tetején lévő lufit mintha felfújta volna valaki. Az élesztő – ami valójában egy gombafajta – lebontja a cukrot, és a folyamat közben szén-dioxid gáz keletkezik, ez a gáz pedig felfújja a lufit.
 2. Játék a színekkel: Vegyünk egy befőttes üveget egy kis vízzel, és néhány különböző színű ételfestéket (legjobbak az alapszínek: kék, piros, sárga). Cseppentsünk két különböző színt az üvegbe és figyeljük meg, milyen új szín keletkezik.
 3. Termeljünk elektromosságot: Vegyünk egy nagyobbacska műanyag fésűt vagy szívószálat, dörzsöljük meg, majd tartsuk apró szalvétadarabok fölé. Nagyon mulatságos, ahogy elektrosztatizál, és magához vonzza, felkapja a szalvétadarabkákat.
 4. Készítsünk "hangdetektort": Ismét használjuk a befőttes üveget és a lufit. Levágjuk a lufi nyakát és a tetejét kifeszítjük az üvegre, majd néhány rizsszemet szórunk rá. Kiabáljunk, énekeljünk, és a rizsszemek felugrálnak helyükről. A hanghullámok nem látszanak, de a házi detektorunk használatával észleljük őket. Kérjük meg apát, hogy szerelje le a hangfal előlapját, és rakjuk közvetlenül a hangszóró tölcséréhez detektorunkat! Jó kis "rizstáncnak" lehetünk tanúi.
 5. Folyadék a szívószálban: Egy pohár baracklével vagy kakaóval is érdekes dolgok történhetnek. Tartsunk a szívószálban egy kis folyadékot, és fogjuk be a tetejét! Italunk nem mozdul. Majd, ha elengedjük a nyílást, kifolyik: levegőre van szüksége ahhoz, hogy el tudja hagyni a szívószálat. Hát ez igazán mulatságos! Dávidnak is nagyon tetszett.
 6. Inga: A kertben is játszhatunk, kísérletezhetünk. Egy fára felkötözünk egy vízzel teli üveget, amelynek nyakára egy zsinórt helyeztünk. Húzzuk az üveget magunk felé, majd engedjük el, de ne dobjuk! Az üveg visszalendül a kezünkhöz. Egymás után többször is megcsinálta Dávid ezt a nagyon egyszerű kísérletet, miközben Magdi elmesélhette neki, hogy azzal, hogy hátrahúzta az üveget, helyzeti energiát "adott" neki, amikor elengedte, akkor pedig a helyzeti energia mozgási energiává alakult.

Ha tudsz Te is ilyen egyszerű, otthon végezhető kísérleteket, oszd meg velünk, és szólj hozzá! Mindenkinek jó játékot kívánunk!Oszd meg másokkal!
Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Google! Live! Facebook! Technorati! StumbleUpon! MySpace! Newsvine! Furl! Yahoo! Twitter! LinkedIn! Linkter.hu Blogter.hu Propeller.hu UrlGuru.hu Startlap.hu FullStart.hu VipStart.hu InterNetMedia.hu Linkmegosztó.com Linkek.in mylink.hu Joomla Free PHP
 
Címkék: 3 évesjátékkísérlet

13 hozzászólás

 1. ... talán kicsit nagyobbaknak itt: http://www.ovegesegylet.hu/Cd/5.osztaly/index.html
 2. A Szalay Kiadónak megjelent egy könyve: 100 tudományos kísérlet címmel, amiben szintén gyerekeknek való kísérleteket mutatnak be.
 3. Ezt a műsort is megnézhetjük itt majd?
 4. Lehet, hogy nem annyira konyhai kísérlet, de mi érdekesnek találtuk: babot csíráztattunk. Egy pár napig a babot vizes vattában ágyazva tartottuk, időnként a radiátorra tettük. Majd amikor kicsírázott, elültettük egy kis cserép földbe. Olyan gyorsan nő, hogy reggeltől estig látványosan fejlődött. Aztán már karót is tettünk mellé, és most futtatjuk fel rá. Jó látni a növekedést!
 5. nem sikerült a fésüs vagy szívószálas kísérlethttp:
 6. Sikerült a szívószálas és a hangdetektoros
 7. Nagyon tetszettek a kísérletek?de szerintem nagyobbaknak is kéne felrakni kísérleteket,mert én végig néztem az összes fizikai kísérletek oldalt és szerintem ez a legjobb!!!8-)
 8. Tud valaki ajánlani irányított kísérletezős foglalkozást vagy tábort 8 éves gyereknek ?
 9. Szeretném megkérdezni, hogy hol lehet ételfestéket kapni. Sok helyen próbáltam, de sehol sem találtam.
 10. Müködnek a kisérletek ? Nekem a lufis sikerrült
 11. ez nagyon érdekes én is kipróbáltam:-)
 12. Ételszínezéket a Tesco-ban lehet venni. ;)
 13. nincs valami értelmesebb??? :\:-(:o

Szólj hozzá!


  • :o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)  Click to get a new image.
  Hirdetés