OkosBaba

 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Miből lesz a jó játék?
Játékötletek
Írta: Bán Annamari   
2006. május 11. csütörtök, 02:00
Miből lehet játék a babának?Nem biztos, hogy a drága játék a jó játék. Nem biztos, hogy a játék lehet csak játék.

Játék lehet, amit a boltban megveszünk, és eleve játék a rendeltetése. Játék lehet bármi, amit az otthonunkban találunk (és nem veszélyes a babára). Játék lehet az együttlét. Játék lehet a világ felfedezése. Játék lehet az együtt végzett házimunka is.

Játék lehet egy színes csomagolású papírzsebkendő csomag (pl. Zewa Kids). Kiveszek belőle egy pár zsepit, így hajlékonyabb, könnyebb megfogni a pici kezeknek. Leragasztom széles áttetsző ragasztószalaggal a nyílást, nehogy a zsebkendő a játék áldozata legyen. Csörög. Színes. Eszter imád vele játszani.
Ehhez hasonló játék a nylonzacskó. Fulladásveszély! Tudom. Ezért zárom le a száját, miután egy-két papírgalacsint beletettem. És persze figyelek...

Játék lehet a csiklandozás. Hatalmas hancúrok kerekedhetnek belőle. Várja, hogy csikoljam. Kacag nagyokat. Rengeteget számít, hogy együtt nevetünk. Nevessünk együtt minél többet!

A játék, a gyermekkel való foglalkozás mind-mind elősegíti gyermekünk pozitív irányba való fejlődését. A babák agya nincs kész születéskor, 85%-a az első három évben alakul ki. (Pontosabban az agysejtek már léteznek, de az idegi összeköttetések csak születés után alakulnak ki, hogy az agy minél inkább a környezethez alkalmazkodhasson és a fejlődés nagyrészt lezárul 6 éves korban.) Ezért a korai tapasztalatoknak hihetetlenül fontos hatása van. Nagyon fontosak a pozitív élmények és az állandó törődés. Ha foglalkozunk gyermekünkkel, nem hagyjuk sírni, biztosítjuk a testközelséget számára, nem kényeztetjük el. A babáknak természetes igénye a testközelség. Gondoljunk csak bele, 9 hónapig biztonságban volt, hallotta a szívverésünket... Jó pár évnek kell eltelnie ahhoz, hogy ezt "kiheverje".

Már egész pici (pár hetes) korban elkezdhetjük a fejlődés stimulálását, segítését. Ennek egyik formája látás útján történik. Megfigyelték, hogy a babák szeretnek kontrasztos ábrákat nézegetni. Ahhoz, hogy a későbbiekben jó térérzékeléssel rendelkezzenek, szükséges, hogy az agyba eljussanak kontrasztos képek (akár természetes, például a lakásban, vagy a természetben látott képek, de mi is mutathatunk fekete-fehér geometriai ábrákat, ingyenes, kinyomtatható ábrák letöltetők a fájltárunkból, de magunk is kitalálhatunk és rajzolhatunk ilyeneket).

A masszázs, játékos torna, ölbéli játékok elősegítik a testtudat, az érzékelés, a kötődés kialakulását. A beszéd, a dalok, mondókák az agy nyelvvel kapcsolatos területeit fejlesztik. A beszéd kialakításához interakcióra van szükség, nem elég, hogy gyermekünk a tv-t, rádiót hallja. (Sőt, tévézésből minél kevesebbet!)

A szeretet, biztonság, bizalom, megerősítés már egész pici korban fontos ahhoz, hogy kompetens, intelligens, empatikus felnőtté váljék gyermekünk. Az első év kiemelkedő szereppel bír azon a téren, hogy milyen kapcsolatokat tud majd kialakítani nagyobb korában.

Fontos, hogy sokat mosolyogjunk, nevessünk vele, olvassunk, énekeljünk neki, bátorítsuk mozgásában, tegyük a földre, hadd forgolódjon, kússzon-másszon (persze, ha hűvös a padló, alá rakjunk plédet, nekünk bevált a Hab Tapi Lap - polifoam hancúrszőnyeg). Adjunk kezébe különböző (biztonságos) tárgyakat (pl. hideg, meleg, puha, kemény, különböző színű, formájú, mintájú stb.). Pelenkázáskor hagyjuk, hadd rugdalózzon, mozogjon szabadon, csiklandozzuk, pusziljuk meg a hasát, masszírozzuk olajjal, tollal vagy puha ronggyal simogassuk. Vigyük különböző helyekre, sétáljunk nagyokat, ha az időjárás lehetővé teszi.

A szülő a baba legjobb játéka!


Oszd meg másokkal!
Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Google! Live! Facebook! Technorati! StumbleUpon! MySpace! Newsvine! Furl! Yahoo! Twitter! LinkedIn! Linkter.hu Blogter.hu Propeller.hu UrlGuru.hu Startlap.hu FullStart.hu VipStart.hu InterNetMedia.hu Linkmegosztó.com Linkek.in mylink.hu Joomla Free PHP
 

5 hozzászólás

 1. Nálam nem működik a link. Esetleg máshol vannak fent pici babáknak kinyomtatható geometriai ábrák? (Legalább, hogy el tudjam képzelni, milyen?) Köszönettel: Zsu
 2. Zsu, a letölthető fájlok között találsz ilyen fekete-fehér ábrákat, pótoljuk ezeket is hamarosan, az oldal - nagyon úgy tűnik - megszűnt.
 3. A letölthető fájlok között találhatók a fent említett fekete-fehér képek (több ilyen fájl is van, érdemes rákeresni a fekete-fehér szavakra).
 4. Hol találom a fekete-fehér képeket? Melyik alkönyvtárban van a letölthető fájlok között? Köszi a segítséget.

  Kriszti
 5. Sziasztok!

  Fekete-fehér babáknak való kontraszt kártyákat innen vásároltam www.latasfejlesztes.hu Kártyát és dvd is találtam itt. Nagyon édesek. Cica, majom, csigabiga stb. és a látásfejlődés szakaszaira épül.

Szólj hozzá!


  • :o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)  Click to get a new image.
  Hirdetés