OkosBaba

 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
A korai nyelvtanulásról - érdemes?
Korai nyelvtanulás
Írta: Bán Annamari   
2008. február 11. hétfő, 02:00

Korai nyelvtanulás babáknak és gyerekeknekManapság egyre több és több szülő ismeri fel, hogy milyen jelentősége és előnyei vannak a korai, kisgyermekkorban elkezdett idegennyelv-tanulásnak, s mind többen érdeklődnek az iránt, hogy segíthetnék ők maguk gyermekük idegen nyelvi fejlődését. Sok tévhit kering azonban még mindig a korai nyelvtanulással kapcsolatban, melyet cikkünkben szeretnénk eloszlatni. Melyek azok a legfontosabb tudnivalók, melyet ajánlatos ismerni, ha szeretnéd gyermeked már kicsi korban idegen nyelvre tanítani vagy taníttatni?

Sok szülőben élnek még a régi beidegződések, miszerint előbb az anyanyelvét tanulja meg rendesen egy gyermek. Ez a felfogás egészen a 18-19. századig, a rousseau-i elvekig visszavezethető. Ő például nem tudta elképzelni, hogy 14-15 éves kor alatt meg lehet idegen nyelven tanulni, követői pedig még morálisan is alacsonyabb rendűnek tekintették az olyan gyermeket, aki két nyelven tanult. Sokunkban mély nyomot hagyhatott a kötelező iskolai nyelvtanulás is, mely során felesleges tartalmakon keresztül, szótárazással, fordítással, szavak bebiflázásával történt az idegen nyelv tanulása. A korai nyelvtanítással kapcsolatban csak a kilencvenes évektől tapasztalható oldódás.

Milyen előnyei vannak, ha a kicsik már egész korán találkoznak másik nyelvvel?

 1. A gyerekek nem is tudnak róla, hogy rendszert tanulnak, felszedik a nyelvet (szaknyelven elsajátítják). Ez nem tudatos tanulás, hasonló az anyanyelv elsajátításához, spontán motiváció és érdeklődés jellemzi. A szabályokra a kicsik "ráéreznek", nem tudatosan tanulják meg.
 2. Már az újszülöttek is képesek különbséget tenni a különböző nyelvek hangjai között. Születéskor olyan fonetikai bázis áll rendelkezésünkre, mely lehetővé teszi, hogy bármely nyelv anyanyelvünkké válhasson. Ez a képesség hat-hét éves kor táján megszűnik a beszélőszervek teljes működésének kialakulásával, ezért, ha ki szeretnénk használni ennek lehetőségét, érdemes korán kezdeni a nyelvvel való foglalkozást.
 3. A kicsik sokkal természetesebben fogadják el, hogy egy tárgyat, cselekvést, tartalmat többféle módon, több nyelven is meg lehet nevezni.
 4. Kicsi korban még görcsök, szorongások nélküli a nyelvtanulás: a gyerekek számára nem gond, hogy meg kell szólalni idegen nyelven, a hiányosságokat mimikával, gesztusokkal pótolják.
 5. Segíthetünk a nyelvtanulás iránti fogékonyság, érzékenység kialakulásában – mindezt a velük született egészséges kíváncsiság kihasználásával. A könnyedség megőrzésével jó alapot adhatunk a későbbi iskolai nyelvtanuláshoz is.

Hogyan csináljuk?

 1. Nagyon fontos a játékosság, a spontaneitás, észrevétlen tanulás és tanítás kell, hogy legyen a nyelvvel való foglalkozás.
 2. A kommunikáció az adott nyelven természetes élethelyzetekben történjen. Tévedés azt hinni, hogy ez csak anyanyelvi személlyel, vagy felkészült nyelvtanárral érhető el. Az OkosBaba programban szerzett tapasztalataink szerint történhet a szülővel is, fontos azonban néhány szabály betartása. (Hasznos lehet azonban, ha anyanyelvűvel kerül rendszeresen kapcsolatba gyermekünk.)
 3. Sok-sok mondókával, verssel, dallal (cd-k segítségével), mesével (dvd-n), kezdjük a tanítást. Később alkalmazhatunk egyszerűbb utasításokat, kérdéseket.
 4. Ha gyermekünk megérti a nyelvet, de magyarul válaszol, vissza idegen nyelven válaszoljunk neki. Ne fordítsuk a szavakat, próbáljunk olyan nyelvi környezetet teremteni, mint az anyanyelve esetében (még ha egyszerűbbet is). Használjunk egyszerű utasításokat, a mindennapi rutinba épüljön be az idegen nyelv.
 5. A kisgyerek cselekvésen keresztül tanul: adjunk olyan feladatokat, játsszunk olyan játékokat, amelyekben egész testükkel adhatnak választ a megértett információra. Sok demonstrációt alkalmazzunk (képek, bábok, kártyák, tárgyak, cselekvések, számítógép).
 6. Minél korábban kezdjük, annál könnyebben és gyorsabban lehet eredményt elérni. Azok a gyerekek, akik korán megismerkednek valamilyen nyelvvel, hosszú távon magasabb szintre jutnak el.
 7. A hangsúlyt fektessük a szókincs bővítésére: eleinte úgyis csak érteni fog a kicsi, aztán szavakkal fejezi ki magát. A lényeg a kommunikáción legyen, mindennapi élethelyzetek szavait, utasításait alkalmazzuk (étkezés, tisztálkodás, játék stb.).
 8. Ne ijedjünk meg, ha a kicsi kiejtése nem szabályos, később úgyis alakulhat a sok eredeti anyag használatával (dvd, zene, mondóka).
 9. Nem a korrekció a fontos! Koncentráljuk a játékosság megőrzésére és a kommunikáció fenntartására.
Még több segítség a játékos otthoni nyelvtanulással kapcsolatban >>>


Oszd meg másokkal!
Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Google! Live! Facebook! Technorati! StumbleUpon! MySpace! Newsvine! Furl! Yahoo! Twitter! LinkedIn! Linkter.hu Blogter.hu Propeller.hu UrlGuru.hu Startlap.hu FullStart.hu VipStart.hu InterNetMedia.hu Linkmegosztó.com Linkek.in mylink.hu Joomla Free PHP
 

45 hozzászólás

 1. Sziasztok! én szívesen olvasom ezeklet a cikkeket, mert megerősít abban, hogy nem teszek rosszat a pici lányommal azzal, hogy kb. 3 hónapos kora óta amikor ketten vagyunk itthon szinte csak németül beszélek vele. abban szeretnék segítséget kérni, hogy mi történik, ha akár 1-2 hónapig is de nagyon keveset hall az idegen nyelvből (bölcsibe megyünk)! minden építő ötletet is szívesen fogadok! DOlly
 2. Szia Dolly, nem fogja elfelejteni a németet, ha ritkábban is hallja. Nézzetek azért meséket németül, meg hallgassatok dalokat, mikor otthon van. Ha passzivizálódik is egy kicsit a tudása, később könnyen felszínre hozhatod.
 3. Sziasztok! Én nagyon szeretném, ha a gyermekem minél előbb tudna nyelvet tanulni, lehetőleg angolt. Én sajnos nem tudok angolul, csak szavakat. Kérdésem, hogy hol, mikor van lehetőség a korai nyelvtanulásra (Dani most 2 és fél hónapos)? Köszönöm
 4. Klára, ha konkrét cégekre gondolsz, nem akarom őket itt reklámozni, de van egy pár lehetőség, amelyek közül választhatsz, a gyermekfejlesztes. lap.hu-n találsz ilyeneket, de még ilyen pici korban elég a mondókák-dalok hallgatása. Kérdés az is, hogy te mennyire beszélsz (írod, hogy csak szavakat), esetleg mennyire vagy hajlandó fejlődni. Nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni itt ám. :) A későbbiekre sok segítséget kaphatsz az OB programból is, meg a letölthető fájlokat is használhatod ehhez (szabályokat nem árt, ha ismered).
 5. MIKORTÓL TANÁCSOS ELKEZDENI AZ IDEGEN NYELV TANULÁSÁT? A KISFIAM 27 HÓNAPOS.VÁROSUNKBA INDULNA HETI EGY ALKALOMMAL EGY ÓRA NYELVTANULÁS , ÉN SAJNOS CSAK EGY PÁR SZÓT TUDDOK ANGOLUL SEGÍTENI NEM IGEN TUDOK, ELÉG EZ A HETI EGY ÓRA? VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
 6. Szia Ildi, sokkal hamarabb is el lehet kezdeni az idegen nyelvet (pár hónaposan), sőt talán még ajánlatos is, mert így jobban elfogadja, hogy másik nyelvet is hall. Heti egy óra valamire elég, kérdés, hogy mit szeretnél, meg mivel tudod kiegészíteni otthon (mesék stb.). És egy kérés: kérlek, ne használj nyomtatott nagybetűket, a netikett szerint ez olyan, mintha kiabálnál. Köszi a megértést. :)
 7. Szia Annamari! Láttam ,hogy a kicsiknek megjelenik angol csomag a webáruházban. Számomra nem egyértelmű hogy mit tartalmaz majd a csomag, mivel úgy van írva, hogy az Oxford kiadó...termék sorozatához segédanyagok,kiegészítő anyagok.( Starter, A, B) Ezekhez hozzá lehet valahol jutni, vagy nem fontos és lehet a webáruházas csomaggal kezdeni? Köszönöm előre a segítséget!
 8. Szia! Az a rész még abszolút feltöltés alatt áll, hamarosan egyértelműbb lesz, mi is ez, kis türelmet kérek, dolgozunk az ügyön. Köszi. :)
 9. Szia Annamari! Köszi a gyors választ. Várok!
 10. Sziasztok! Nagyon köszönöm Annamarinak, hogy megírta ezt a cikket, mert a szívemből szólt. Az én gyerekeim bolgár oviba jártak, és nagyon érdekes volt látni, hogy mindketten teljesen másképp szocializálódtak az idegen nyelvű környezethez. Ancsi lányom nem igen szólt addig bolgárul, amíg nem értett meg mindent, és nem tudta tökéletesen a nyelvet. Attila fiam viszont úgy, ahogy azt Annamari írta sokszor gesztusokkal, jelekkel fejezte ki magát ha egy-egy szót még nem tudott bolgárul. Nem jelentett nekik problémát azt sem, hogy egy angol barátnőm csak angolul beszélt velük, pillanatok alatt váltottak, bármelyik nyelvet is hallották meg. Mivel Ancsinak nagy kedvence volt Mozart, az osztrák muzsikus operafilmjeit, németül nézte meg, olykor egymás után kétszer is.Az még engem is meglepett, hogy milyen jól leutánozta a német szavakat, a korai musicalszerű német nyelvű operákból. Mindenkit arra bíztatok, hogy teremtsen egyfajta idegen nyelvű környezetet otthon is a gyermekeinek. Az enyémek ugyanis most már nagyok, iskolásak, nagyon jól beszélik az otthon tanult nyelveket, és melléjük már önállóan is választottak olyat, mit ők akarnak tanulni. H.V.Magdolna
 11. Szia Annamari! Azzal a kérdéssel fordulnék hozzád, hogy most 2 hónapos a kislányom és szeretném ha minél több nyelvet elsajátítana! Most költözünk ki olaszországba, azaz nem leszünk itthon, nem tudunk járni majd szemináriumra, sajnos :-( Milyen tematikával csinálnád?Szeretnék angol, német, spanyol, olasz és estleg kínait! köszi, várom válaszod!
 12. Sziasztok! Azt olvastam valahol, hogy az idegen nyelvek tanításánál várni kell egy évet a nyelvek között. Ha pl. a magyar anyanyelv mellett elkezdem tanítani az angolt, akkor rá egy évre kezdhetem el tanítani a németet. Igaz ez? Mi az oka? Előre is köszönöm. Réka
 13. Ha egy évet nem is, de pár hónapot mindenképp érdemes, hogy megszokja, megszeresse az előbb kezdett nyelvet és hogy szilárduljon a tudása. @Roxana: Szemináriumra nem is kell járni, az egy alkalom. :) De helyette ott a távoktató csomag, amelyben szó esik a nyelvről is, tematika is van benne.
 14. Sziasztok. Örülök hogy végre idetaláltam.Nekem van egy kilenchónapos kislányom és mi is szeretnénk elkezdeni az idegen nyelv tanulást.Nem késö már?Én 9 évig tanultam németet ugyhogy kicsit könnyeben megy mint az angol.Milyen könyvet vagy cd-t vegyek elöször?válaszotokat elöre is köszönöm
 15. Szia Melinda, egyáltalán nem késő elkezdeni foglalkozni vele, mondókák, dalok, mesék, amikkel kezdhetsz, de ha jól beszélsz németül, beépítheted a napirendbe is a nyelvet. Részletes tanácsokkal szolgálunk a programban. A cikkben is vannak erre tanácsok. :)
 16. Sziasztok, A cikket elolvasva némileg tájékozottabbnak érzem magam a témában de azért a tanácsotokra lenne szükségem. Úgy alakult az életünk, hogy hamarosan Csehországba fogunk költözni, kétéves kislányommal együtt. Szeretnénk ha cseh nyelvet megtanulná ezért valószínűleg cseh oviba fog járni. Ugyanakkor tanácstalanok vagyunk, hogy érdemes-e folytatnunk a nemrégiben elkezdett angol tanulást. Nem lenne-e túl sok neki egyszerre a két idegen nyelv, férjemmel egyiken sem beszélünk csehül, csak angolul. Válaszotokat előre is köszönöm.
 17. Legyetek szívesek nekem segíteni, ha tudtok! Szeretném gyermekeimet németül tanítani, de sajnos nem tudom hol juthatnék óvodásoknak szóló anyaghoz! Ha valaki ismer ilyen oldalt, kérem írja meg!
 18. Mi három évesen kezdtünk el angolra járni, heti egy alkalommal óvodai keretek között. Ez azért tetszett különösen, mert így a gyerkőc megszokott környezetben maradt, ráadásul teljesen játékos a foglalkozás is ami különösen tetszett. Ja és a legfontosabb, hogy mellette egyre nő a tudása is :-) Ha van Nickelodeonotok, akkor minden nap 10.00-kor kezdődik a Dóra a felfedező, majd utána nem sokkal a Go Diego, Go című rajzfilm. Nekünk ezek voltak az első mesék amiket néztünk. Mindnekinek, még aki ellenzi a TV-t annak is ajánlom, mert gondolkodásra buzdít, tényleg kicsiknek való és angolul is beszélnek benne.
 19. Mi elso perctol kezdve ket nyelven beszelunk a pici lanyunkkal. A szuleim magyarul, mi pedig szlovakul beszelunk hozza (baratnom szinten ezt a modszert hasznalja). Ugyan meg csak 3 honapos, de ugy tunik mindket nyelvet erti, szepen fejlodik, gagyogni 6 hetesen kezdett. A kesobbiekben szeretnenk bevezetni az angolt is. Hisz mi is 4 nyelvet tanultunk a suliban (ovis koromban 3 nyelv vett korul:magyar, szlovak, cseh) es talan ennek koszonhetoen konnyebben tanultam meg meg masik 3 nyelvet. Szerintem semmit nem rontunk el azzal, hogy nyelveket tanul a pici.
 20. Sziasztok! Én is élvezem az előnyeit amiben gyerek és serdülő koromban lehetett részem a nyelvek terén. \"Felszedtem\" a nyelveket a kinti iskolákban:olasz,orosz,kínai aztán az angol jött magától a barátok révén,így 18 éves koromra tökéletesen beszéltem már 4 idegen nyelvet. Szóval én ezt a tudást szeretném továbbítani a most 1 éves kislányomnak akihez már pocaklakó korában is angolul szóltam.Azóta mi angolul értekezünk-),anyukájával meg magyarúl. Azonban én szertném ha minnél előbb tudna olaszul is viszont tanácstalan vagyok abban ,hogy jó -e az ha egyszer ilyen másszor olyan nyelven beszélek hozzá?!nem kavarom -e össze őt vagy esetleg csak 3-4 éves korában kezdjem el az ujjabb nyelvet vele? Egyáltalán baj az ha egyszerre az egyik szülő két nyelven beszél hozzá?
 21. Szia Andor, nem gond, ha több nyelven beszélsz hozzá, sokan csináljuk így, azonban bizonyos szabályokat be kell tartani. Ajánlom figyelmedbe az OkosBaba programot, melynek ez is része. :)
 22. Sziasztok! Érdeklödni szeretnék hogy hogyan taníthatom meg a 3 hónapos lányomat 4 nyelven akár beszélni, ugy hogy én semmilyen nyelven nem beszélek? Köszönöm
 23. Kedves Zita, úgy, hogy te nem beszélsz, adhatsz neki alapokat, de a nyelvtudáshoz (beszédhez) kell a kommunikáció. Ha érzel magadban hajlandóságot, tanulj a kicsivel együtt (persze járj mindig előrébb kicsit), vagy kérj olyantól segítséget, aki beszéli az adott nyelvet.
 24. Sziasztok! Szivesen elmennénk a szemináriumra, de sajnos pont nem érünk rá azon a napon, amikor Bp.-en lesz. Kisfiam 6 hónapos, és szeretném minél előbb elkezdeni vele a "nyelvtanulást". Ezért gondoltam arra, hogy nem várunk a következő szemináriumig, hanem megrendeljük a távoktatásos csomagot. Az lenne a kérdésem, hogy a csomag maradéktalanul tartalmazza-e azokat az információkat, ill. segédanyagokat, amelyek a szemináriumon hallhatóak, ill. beszerezhetőek? Ha valaki megrendeli a csomagot, akkor miért ajánlatos mégis a szemináriumi részvétel? Azt szeretném még megtudni, hogy pontosan mennyivel kedvezőbb a szeminárium ára azoknak, akik már a távokt. csomagot megrendelték? Köszönöm a választ előre is! Üdv: Zita
 25. Kedves Zita, a távoktató csomag teljes mértékben kiváltja a szemináriumot, sokan csinálják csak ezzel a programot, de van, aki mégis kíváncsi a szemináriumra is, így ezért a kedvezmény (30%).
 26. Sziasztok A kisfiam 2és fél éves beíratkoztunk angol nyelvtanfolyamra amit kicsiknek tartanak,de a kisfiam minden egyes alkalommal a teremben elkezd körbe körbe futni,amivel zavarja az órákat .Sajnos nem tudom fegyelmezni,rádásul a többi gyereket is bevonja,ami viszont zavarja a szülőket.Gondoltam egyéni foglalkozásra,de ilyen lehetőségről nemtudok,vagy lehet hogy még nem éret rá!Nem tudom mi tévő legyek. Köszönöm a segítséget Zsuzsanna
 27. Szia! Kisfiam 2, kislányom másfél éves. Férjemmel azon a véleményen vagyunk, hogy gyermekeinknek csak a hasznára válhat ha minél előbb találkoznak az agyanyelvükön kívül más idegen nyelvekkel, s ki-ki a saját ritmusában magába tudja szívni azokat. Férjem édesanyja orosz anyanyelvű, úgyhogy ha gyermekeinkkel van, akkor csak oroszul beszél velük. Kisfiam így már két éve, hetente egy-két alkalommal hallja ezt a nyelvet, s anyósom elmondása szerint már ért szinte mindent. Beszélni is beszéli, a mi jelenlétünkben csak pár szót mond, de ha ketten vannak, akkor jobban használja a nyelvet. A kortársaihoz képest az anyanyelvét is jobban használja, mondatokban beszél, jól ragoz, érthető, amit mond. Azt nem tudom, hogy ez annak a hatása-e, hogy egyszerre két nyelvet \"tanul\" párhuzamosan vagy más az oka. A kislányom még természetesen nem beszél fél évesen csak a mmmammma, pppapppa, stb. hangokat, szótagokat próbálgatja. A párommal azt tervezzük, hogy fél évre kiköltözünk egy olyan országba, ahol anyanyelvként használják az angol nyelvet, hogy a gyermekeink még ezeket is - ha nem is anyanyelvi szinten - de könnyebben el tudják sajátítani olyan emberektől, akik anyanyelvként beszélik azt. Úgy tudom, hogy a csecsemők, ill. a gyerekek 200 hang képzését tudják megtanulni. Az lenne a kérdésem, hogy kb. meddig tart ez a tanulási szakasz 5-6 éves korig? Ill. meddig tudják könnyebben magukba szívni a tudást, hogy kalkuláljunk, hogy mind a két gyerekünknek sikerüljön a nyelvet elsajátítani. Itt természetesen nem azt szeretnénk elérni mindenáron,hogy mindkét gyerek folyékonyan beszéljen angolul, de jó lenne, ha a helyes kiejtést tanulnák meg, s amennyi hat hónapnyi időbe belefér, mivel ott sokkal intenzívebben hallanák a nyelvet (szinte csak azt). És ez még nemünk is jól jön, felfrissítjük nyelvtudásunkat. Előre is köszönöm, Rita.
 28. Zsuzsanna: miért kellene egy két és fél éves gyermeket fegyelmezni, azaz elvárni tőle, hogy egy helyben üljön 45 percet? Nekik mindenhol fülük van, akkor is tanulnak, ha látszólag nem figyelnek. Én a helyedben keresnék másik foglalkozást, másik tanárt, ami-aki leköti a kisfiam, vagy elviselik, hogy ő másképp tanul. Megpróbálhatod az egyéni "foglalkozást", de te is játszhatsz vele otthon angolul. Rita: Persze nem az én döntésem, de a helyetekben biztos nem költöznék ezért fél évre külföldre. Biztos, hogy megéri? Itthon is megtanulnák a nyelvet, több módon is biztosíthatod, hogy a helyes kiejtést hallják a kicsik (ld. cikkben is). Az intenzív nyelvtanulási szakasz 5-6 éves korig tart, de 12 éves korig azért még "van remény". :) Mi nem éltünk külföldön, de azért a lányom egész jól eltársalog angolul. ;)
 29. Sziasztok, tanacsot szeretnek kerni. En szlovakiai szarmazasu magyar anyanyelvu anya vagyok, es hogy meg egyet csavarjak rajta belgiumban ment ferjhez egy belgahoz. en magyarul beszelek a 2 honapos fiunkkal, a ferjem hollandul. szeretnem megtanitani a kicsit a szlovak es az angol nyelvre, mivelhogy ezeket en perfekt beszelem. a kerdesem az lenne, hogy mikor kezdjem, es hogyan. mi ennek a leghelyesebb modszere? Hogy pl. egy nap a heten csak szlovakul beszelnek hozza? vagy varjak meg egy par honapot vagy evet, hogy nehogy tul sok legyen neki 3 vagy akar 4 nyelv egyszerre?Elore is koszonom a valaszt.
 30. Ne aggódj, elbírja a több nyelvet. Egyelőre még nem zúdítanám rá az angolt és a szlovákot, hadd szokja a hollandot és a magyart. Ha egy éves lesz kb., jöhet egy következő nyelv. Kötheted helyszínhez, időponthoz, alakíts ki egy rendszert magatoknak. A kommunikáció a legfontosabb, de hamarosan írok majd erről bővebben.
 31. Sziasztok.Mi is Belgiumban élünk itthon magyarul beszélünk,a meséket angolul nézzük és ha a parkba megyünk akkor is angolul beszélünk.A parkokban nagyon sokan használják az angolt ott is fogja hallani, tanulni.A bölcsödébe pedig a hollandot használja a lányom.Nem tudom merre laksz de még a francia is képbe fog jönni legkésöbb az iskolában.Szerintem ne aggodj.A lányom 18 hosan három nyelven gagyarászik,néha össze-vissza még.
 32. Sziasztok! Nezzetek fel : bbc.co.uk ezen belul a children&teens.
 33. Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Ausztriában egy kis faluban lakunk, ahol nagyon erős a tájszólás, mintha egy másik nyelv lenne (ebbe nem akarok most jobban belemenni). Az itteni osztrák-magyar házasságokból született gyerekeknek az iskolába menve vagy a tájszólást nem beszélik azon a szinten, ahogy ott elvárt, vagy magyarul nem tudnak. A tájszólást beszélő gyerek anyukája nem tud németül, így egyszerre a tájnyelvet tanulta az itt élőktől. Így a gyerekkel az iskolában nem volt gond, bár magyarul nem tud. A tájszólást nem beszélő gyereket viszont eltanácsolták az iskolából, mert nem tudta követni az órát, és a gyerekekkel sem tudott kommunikálni. Anyukája németül, apukája tájnyelven beszélt hozzá (gondolom, esténként 1-2 óra kapcsolat), és érdekes módon a helyi óvódában sem derült fény erre. Itt az anyukáknak nem egyszerű ezt a tájnyelvet megtanulni, mert aki németül beszél, ahhoz az emberek németül beszélnek, és még ha kérjük is, a társalgás az állandó kérdések miatt visszatér németre, tehát a tájnyelvet az anyuka gyakorlatilag nem tanulja meg úgy, hogy a gyerekhez tájnyelven beszélni tudjon. Kérdésem: hamarosan gyermekünk születik, férjem az előző apukához hasonlóan napi 1-2 órát tájszólásban beszélne hozzá, én magyarul vagy németül tudnék, egymással pedig németül beszélünk, és folyamatosan kérdezgetem a tájszólást. (Eddig ugyanaz, mint az előző példám.) Mit tanácsol? Játszótér nincs, tehát kevésbé leszünk itt kapcsolatban más hasonló gyerekes családokkal (férjem sem tud senkit, én sem ismerek senkit), tévében német adók vannak, anyós-apósomékkal heti 1-2-szer 1-2 órát találkozunk, de ők nem éppen kommunikatívak, hozzám sem igen beszélnek. (Amikor együtt laktunk, úgy vigyázott anyósom az unokájára, hogy egy lakásban voltak, de tette a dolgát, nem a gyerekkel foglalkozott.) Mit javasol, németül vagy magyarul beszéljek a gyerekemmel, vagy néhány szót, amit ismerek tájszólásban, \"hibásan\" kiejtve közben mondhatom neki? Nem zavarja-e meg, hogy mi a férjemmel csak németül tudunk kommunikálni, ill. ha van elég idő, elmondja tájszólásban is? Jó-e ha férjem tájszólásban beszél a gyerekhez? Előre is köszönöm a választ!
 34. Kedves Andrea, azt javaslom, alakítsanak ki egy rendszert. Ha fontos a tájszólás, legalább a férje beszélje azt a kicsihez, rögtön születésétől fogva, Ön pedig például otthon beszélhet vele magyarul, az otthonon kívül pedig németül. A kicsi (mint ahogy sok többnyelvű társa a világon) rá fog jönni erre a rendszerre (ha már nagyobb, és megérti, meg is beszélhetik, hogy ki mikor milyen nyelven beszél). Kár, hogy nincsen más családokkal kapcsolat, nem lehet esetleg lépéseket tenni efelé? Vagy az anyósáékkal megbeszélni, hogy mi lenne a célja a kommunikációnak?
 35. Kedves Annamária! Mégegyszer köszönöm segítségét! Anyósom alaptermészetét valószínűleg nem fogom megváltoztatni, ők \"alapból\" ilyenek. Mint anyósom, a véleményemmel, kérésemmel eddig vagy kifejezte egyet nem értését vagy nem szólt semmit és úgy nem foglalkozott vele, tehát jobb lesz, ha a kommunikáció fontosságát majd nem én adagolom be, férjemre hagyom, és ebben majd vagy segít, vagy nem. Itt a vendéglőkre korlátozódik a társasági élet, oda a dohányfüst-alkohol miatt nem szívesen mennék, gyerekemet sem tenném ki ennek. Férjem eddig úgy gondolta, majd ha eljön az ideje, találni fogunk más hasonló korú gyerekes családot \"spontán\" is, pl óvodában, vagy orvosnál várva, szerinte korai még ezzel foglalkozni. Mivel a faluban nem tudunk senkiről, és szerintem az óvodánál előbb kellene kezdeni, én mindenképpen törekedni fogok rá, csak eddig semmi ötletem. Egy 2 évvel idősebb gyerek van, anyukája kb 10 évvel fiatalabb nálam, hasonló korúak a barátnői is (autóból nézve :)), más korosztály a baráti köre. A fentiek miatt leginkább itthon vagyunk. A németül tanítás egyébként kevésbé fontos, mert azt az itt élők sem hallják otthon (csak a tévéből), hanem iskolában, az írás megtanulásával egyidejűleg tanulják meg, már aki megtanulja. Ön mit gondol, mikortól kellene legkésőbb felvenni más családokkal a kapcsolatot? És nem zavarja-e meg a gyerek nyelvi fejlődését, ha férjem tájszólásban, én magyarul beszélek hozzá otthon, miközben németül faggatom férjemet a tájszólásról, ill. egymással németül beszélünk?
 36. Kedves Annamari! Nekünk nagy szerencsénk van-legalábbis én annak érzem-mert a szüleim németül beszélnek a 22 hónapos kislányunkkal, már születésétől fogva.Sőt,míg a pocakban lakott,már akkor is német nyelven szóltak hozzá.Neki ez teljesen természetes lehet,mert semmi ellenkező reakciót nem lehet észlelni nála.Mindent megért,ha velük van németül is mond már pár szót/igaz, magyarul is most kezd egyre többet beszélni/. A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben is ajánlanád az oktató csomagot,vagy megfelelő lehet az a nyelvtanulás,amit a szüleim a mindennapi életben tudnak a kislányunknak átadni/hetente többször is találkozunk/.Válaszodat köszönöm és további sikeres munkát kívánok! Orsi
 37. sziasztok Majdnem egy éve angoluzunk itthon délelőttünként és sok mindent megért már a hamarosan 2 éves fiam. Jó lenne több dalt tudnom, mint kb az "incy wincy spider". Tudna nekem vki angol gyerekdalok megszerzésében segíteni? nem olyan jó az internetkapcsolatom hogy magam is tudjak letölteni (és nem is tudom honnan kéne). Postán goldoltam, cd-n, (audio, mp3 is jó). Csseréba postán cd-re írt rengeteg magyar gyerekdalt tudok ajánlani. zsuli@buli.net
 38. Szia Annamari! Sziasztok! Segítsetek légyszives. A 2,5 éves kisfiammal nagyszerűen haladunk a némettel, de egyszerűen nem tudunk felvenni egy másik (angol) idegennyelvet. Én németezek Vele (egynyelvű szülők vagyunk). Ha az apja próbál meg Vele angolozni, akkor képes elmenni a sírásig is, hogy márpedig a "cat" az bizony vagy "katze" vagy "cica", és nincs kecmec mert az az. Már én is próbáltam angolozni Vele, de az is eredménytelen volt bármit is csináltam/tunk. Hogy vegyem fel még az angolt is a német mellé??? A zenét, a mondókákat, a szövegeket gyönyörűen és könnyedén elkülöníti egymástól legyen szó angolról, németről, vagy olaszról. De az Istenért sem hajlandó elfogadni, hogy a cica a katze mellett angolul cat. Teszi mindezt annak ellenére, hogy a BBC-s gyerekműsorokból vett kifejezéseket élvezettel szajkózza. Ha viszont okosbabázni próbálok Vele német helyett angolul, akkor az eredménytelen, mert csak németül hajlandó. MIT TEGYEK??? HOGY VEGYEM FEL AZ A NÉMET MELLÉ AZ ANGOLT IS??? HOGY ÉRTESSEM MEG VELE, HOGY A CAT=CICA=KATZE???? Segítsetek legyetek szívesek! Köszönöm, Kata u.i: tegnap este már hasonló formában leírtam mindezt, de gondolom elszállt, azt hiszem, mert nem jelent meg a hozzászólások között. Bár lehet hogy én voltam béna, mert még nem írtam ide. Ha kétszer jelenne meg a szöveg, akkor légyszi, ne haragudjatok az ismétlésért. :)
 39. Szia Kata, én semmiképp sem erőltetném. Várj vele, elképzelhető, hogy később nem lesz ilyen erős az ellenállása. Adj neki indokot arra, hogy elfogadja azt a nyelvet. Gyere át a ketnyelvugyerek.hu blogjára, ott találsz ötleteket. :)
 40. Van egy 8 honapos fiu unokam itt Ausztraliaban. Mint ismert itt az angol a nyelv. A vejem nemet igy a lanyom es vejem mindig nemetul beszel egymassal. A vejem nemetul szol a kicsihez, a lanyom magyarul neha nemetul. En magyarul es ha mindenki ott van akkor angolul beszelunk. A kicsi csak most kezdi a nemzetkozi szavakat mint"mama, papa" mondani. Nem tudom nem magzavaro-e neki ez a haromnyelvu beszed? Van erre valami szabaly vagy okos tanacs ? Elore is koszonom a valaszt cili
 41. Kedves Cili, ha következetesen használjátok a három nyelvet (tehát van rendszer, hogy ki mikor melyiket használja), akkor nem keveredik össze benne, rá fog jönni, hogy mi ez a rendszer, és ő is alkalmazni fogja. Nem egy ilyen családról hallottam már, úgyhogy ne aggódj.
 42. Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni? A kislányom 2 és fél hónapos. Érdemes már ilyen korán elkezdeni az idegennyelvtanulást? Ha igen, akkor milyen módszereket tudtok nekem ajánlani? Valamennyire beszélek németül és angolul, és szeretném, ha a gyermekem is mindkét nyelvet megtanulná. Ilyen korán lehet hozzá beszélni mindkét idegennyelven? Három nyelv nem fogja őt összezavarni? Milyen rendszert próbáljak kialakítani a nyelvhasználat során? minden választ, tanácsot köszönök szépen előre is!
 43. Zsuzsa, érdemes, bővebben a ketnyelvugyerek.hu-n és blogján találsz információt erről, egyelőre az egyik nyelvre érdemes hangolódnotok (ha egy személyben akarsz a forrás lenni).
 44. Szia Annamari! Sziasztok!

  Újra tanácsot szeretnék kérni. Most azonban konkrét technikait.
  Korábban már írtam, hogy az akkor 2,5 éves fiacskám issza magába a németet, és szeretném már angolra is tanítani, de még nagy az ellenállása. Akkor azt a válaszolt kaptam, hogy várjak még.
  Mostanra eljutottunk arra a pontra, hogy bár nagyon szereti a németet, megért mindent, és élvezettel hallgat mindent, ami német, de már nem elég Neki. ("Szint": nem mesél el egy történetet, verset, dalt németül, de tagmondatokban beszél.)

  Most már erősen érdekli az olasz (amit én tanulok, és hallja), és az angol is (BBC Prime gyerekműsorokat is nézünk). Majd' minden szónak, amit németül vagy magyarul mondok, megkérdezi az angol és az olasz megfelelőjét is. És sokat meg is jegyez belőle.

  Viszont, nem tudom hogy hogy hangoljam össze a három nyelv tanítását? (De legalábbis kettőét.)

  Eddig csak a német volt. Most egyik napról a másikra tegyem félre a németet pár hónapra, és kezdjem el Vele csak és kizárólag a másik idegennyelvet? Ha ezt teszem, akkor nem fogja elfelejteni az eddig tanult németet?

  Vagy: egyik nap németezzünk, a másik nap angolozzunk, a harmadik nap meg olaszozzunk?

  Ti, az időbeosztást tekintve, hogy tanítjátok a kicsiket párhuzamosan több nyelvre?

  Köszönöm, ha válaszoltok.
 45. Kata, lehet párhuzamosan többet is, csak alakíts ki egy rendszert. Erről írtam a Nevelj kétnyelvű gyereket! anyagomban. http://www.ketnyelvugyerek.hu/ketnyelvu-csomag.php Érdemes viszont megfontolnod, hogy hosszútávon bírod-e majd ezt (nyilván attól is függ, hová szeretnéd, hogy eljussatok).

Szólj hozzá!


  • :o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)  Click to get a new image.
  Hirdetés