OkosBaba

 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
A gagyogás - fejlődési mérföldkövek 4.
Beszédfejlődés
Írta: Bán Annamari   
2009. augusztus 31. hétfő, 14:15
5 hónapos babaA baba fejlődésének fontosabb állomásait felölelő sorozatban most a gőgicsélés után megjelenő gagyogásról olvashatsz.

A gagyogás a baba 3 hónapos kora körül jelenik meg, és abban különbözik a gőgicséléstől, hogy a torokhangok, magánhangzók után a kicsi inkább olyan hangokat kezd gyakorolni, amelyek az ajkak és a nyelv (tehát a száj első részének) játékát is igénylik: a mássalhangzókat. A legelső mássalhangzók a b, m, p lehetnek, amelyek később újabb és újabb hangokkal egészülnek ki. Észreveheted, hogy magánhangzókkal is összekapcsolja ezeket, és egy szótagot két-háromszor elismétel, mint például az a baba, akit itt a videón látsz ("bababa" hangsort mondogat legtöbbször).

FLVplayer


Előfordul, hogy a hangok próbálgatása közben a baba tárgyakat is a szájába vesz, és így még érdekesebb hangokról szerez tapasztalatokat. Ahogy nő, egyre többet és többet gyakorol, próbálkozik, ezáltal fejlődnek a beszédhez szükséges izmok is.

6-8 hónapos korban a gagyogás új szintre lép, ekkor a baba már kifejezetten kommunikációs célra használja a hangadást. Ez mutatja, hogy megtanulta, a saját hangjával válaszolhat egy másik személynek, amely nagyon fontos lépés a beszédfejlődésben. Ekkor a babák már nagyon figyelik a beszélgetőpartner szájmozgását, és utánozni is próbálják azt.

8-9 hónapos kor körül egy másik nagy változás is történik: a kisbaba, aki addig képes volt bármely nyelv hangjai közt a különbséget észlelni, egyre inkább az anyanyelv (többnyelvű baba esetében az őt körülvevő nyelvek) hangjaira fókuszál, ezeket használja a gagyogás során, de ezzel el is veszíti az előbbi "világpolgár" képességét.

Ha babád 6 hónapos korában sem fogott még bele a gagyogásba, keress fel szakembert. A beszéd fejlődésében (mint a babák esetében általában minden területen) nagy különbségek lehetnek, és elképzelhető, hogy kicsid nem annyira beszédes, mint ez a kislány:

FLVplayer

Fotó: Blah.Blah.Blah.Snap!Oszd meg másokkal!
Digg! Reddit! Del.icio.us! Mixx! Google! Live! Facebook! Technorati! StumbleUpon! MySpace! Newsvine! Furl! Yahoo! Twitter! LinkedIn! Linkter.hu Blogter.hu Propeller.hu UrlGuru.hu Startlap.hu FullStart.hu VipStart.hu InterNetMedia.hu Linkmegosztó.com Linkek.in mylink.hu Joomla Free PHP
 

13 hozzászólás

 1. sziasztok!
  Az én kislányom is már 10 hónapos korában 4-5 szót tudott mondani, de a kisfiam, már 6 hónapos korában mondta, hogy baba, apa. Szerintem a mindennapos foglalkozás, az állandó beszélgetés, a meseolvasás és a zenehallgatás és éneklés segítette elő mindezt. Hiszen nem zseni gyerekek csak foglalkozva van velük. Sajnos manapság sok szülő azt gondolja, hogy a televízió átveszi ezt a szerepet, csak akkor döbben rá, amikor látja, hogy a gyerekem nem úgy fejlődik. szép napot
 2. Timi, amellett, hogy egyetértek azzal, amit a tévéről írsz, még mielőtt sok szülő elkeseredne, hogy az ő babája nem mond szavakat 6 (azért ez nagyon ritka) vagy 10 hónapos korában, azért azt is szögezzük le, hogy a fejlődésben a géneknek is szerepe van és nagyon nem egyformák a kicsik, mint ahogy a mozgásfejlődésben és más területen sem. De sokat számít, hogy hogyan foglalkozunk velük, ez tény. ;)
 3. Üdv! Érdekes téma. Timi! Nekem óvónői és tanítói végzettségem is van. Rongyosra mondókázom és éneklem a szám. A fiam 2,5 éves mégis 1 éves korában mondta ki az első szót (cica) és most kezd el beszélni. Nincs lelkiismeret f.-om, hogy nincs vele foglalkozva. Franciát is használom (gyerekzene, könyvek) és mostmár francia szavakat is kimond. Ebben nagy előrehaladást hozott a barátnőm hasonló korú kisfiával való találkozás, aki fr.-ul beszél.
 4. Nekem két kislányom van, és csak azt tudom alátámasztani, amit Annamari is mond: ahány gyerek, annyi féle... Biztosan rásegítünk mi is a foglalkozással, de azért nagy egyéni eltérések is mutatkozhatnak.. A nagyobb lányom lenyűgözve hallgatta mindig a mondókákat, pár hónapos korától kezdve rengeteg mesekönyvet nézegettünk, meséltem, énekeltem neki és figyelt is rá. Az első szót mégis 14 hósan (szerintem megfelelő időben) mondta ki. A kisebb- szintén lány- alig figyel a mondókákra, a mesekönyveket inkább tépni szereti, ő sokkal inkább tesz-vesz baba, semmit figyelős.. Nekem is valamivel kevesebb időm van csak vele foglalkozni, mindezek ellenére 9 hósan kimondta az első szavát... :)

  Szerintem a sok foglalkozáson kívül az egyedüli amire tényleg figyelni kell, hogy az átlagtól való elmaradásokat vegyük észre időben. Még az sem biztos, hogy probléma, de azért jobb kizárni a bajt..

  (Ez a videó tényleg tündéri.. :))
 5. A kis keresztlányom 16 hónapos és komplett verseket szaval, énekli a Ladi-ladilom,sárga liliom számot több versszakával - pedig egy fabatkát sem adtam volna azért, hogy egyáltalán megmukkan 2 éves koráig. Anyuci sokáig örült, hogy elvan egyedül a gyerek, nem kell vele foglalkozni, nem nagyon beszélt hozzá. Néhány találka a nagyival hozta ezt az eredményt.!!!! Döbbenet. Van egy 11 hós kisfiam, baba, mama, apa "be" - és erre becsukja az ajtót :) és néhány halandzsából egyre jobban felismerhető más szó, de igazán kíváncsi vagyok én is, hogy mennyire meghatározó a gén, és mennyire a környezet. Majd később beszámolok :)
 6. Kedves Yaldi! Nekem is tanári és tanítói végzettségem van és sokat olvastam arról, hogy a gének illetve a környezet a meghatározóbb? A cikkek azt írják, hogy 50-50%. én mégis úgy gondolom, hogy rendelkezik a gyermek egyfajta örökölt génállománnyal , de a környezet szerepe hosszú távon - szerintem - mégis csak fontosabb és meghatározóbb, illetve Hogy a szülő felismerje a fejlesztés lehetőségét és megis tegye azt. De ezeket a cikkeket és fórumokat olyan anyukák illetve apukák olvassák akik mindennek eleget is tesznek.
 7. Sziasztok!

  Én már a pocakban elkezdtem mesélni, énekelni, verselni a kisfiamnak. A mondókázás meseolvasás születésétől kezdve is mindennapos. Most 13 hónapos rengeteg mondókát mutat, ismer fel. de nem akar megszólalni, ha szavakat mondok neki hangosan kacag. Én 14 hónaposan már mondatokat alkottam kíváncsi leszek ő mikor szólal meg...
 8. Laura:Az én kislányom 4 és fél hónapos és nem kacarászik még nem tudom hogy ez jelenthet-e problémát mit gondoltok?Elöre is köszi.
  :-D
 9. "Ha babád 6 hónapos korában sem fogott még bele a gagyogásba, keress fel szakembert."

  Hát nem tudom... Kicsit az az érzésem, hogy megint sikerült találni valamit, amin aggódhatnak az anyukák.

  Az első kisfiam 9 hónapos koráig egyáltalán nem gagyogott. Aztán 9 hónapos korában rögtön a babával és az apával kezdett. Most 2 éves és 1 hónapos, folyékonyan bővített mondatokban, választékosan beszél, legalább 20-25 mondókát és gyermekdalt ismer, az Öreg néne őzikéjéből pedig 15 (!!!) versszakig folytatni tudja az elkezdett sorokat.

  A második kisfiam most 7 és fél hónapos, de már 4 hónapos kora óta gagyarászik...

  Mindent pontosan úgy csinálok, mint az első gyermekemnél, Ő mégis hamarabb kezdte a kommunikációt.

  Szóval én nem riogatnám feleslegesen az anyukákat azzal a szakemberrel...
 10. Vajon mi lehet az oka, hogy nem jelenik meg a tegnapelőtt írt hozzászólásom?
 11. Kedves Anyukák!!!
  Az én keresztlányom most 20 hónapos, de még sajnos nem beszél olyannyira, hogy még szótagokat sem képez. Ha szeretné magát kifejezni, akkor vagy mutogat vagy sikít(ez a sűrűbb). Nagyon félek attól, hogy valami probléma van a kislánnyal. Szerintetek?
  Köszönöm a válaszokat/véleményeket előre is!
 12. Úgy érzem sok szülő azért túlzásokba esik, amikor a babája állítólag 4 hónaposan már gagyog. Biztos, hogy egy két hónapot lefaragnak....:-D
  A babák többség - szakirodalom szerint is - 9-10 hónaposan kezd el 2 betűs szótagokat gagyogni. A fiam most 10,5 hónapos és most mondja a mamaama-t és a bababa -t. Pedig beszélünk hozzá sokat.
  Én is azt hittem, hogy valami baj van mert nem reagált néha a nevére, hangos zajokra, de semmi problémája sincsen.
  Nem kéne a kezdő szülőket ennyire riogatni. :-))))
 13. :-):-):-)

Szólj hozzá!


  • :o
  • :-[
  • :'(
  • :-(
  • :-D
  • :-*
  • :-)
  • :P
  • :\
  • 8-)
  • ;-)  Click to get a new image.
  Hirdetés